Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009

Elia Kazan

Elia Kazan(Ηλίας Καζαντζόγλου)


Σκεφτόμουν, με ποιόν να ξεκινήσω, τις "φιλμογραφίες" και αποφάσισα να αρχίσω μ'έναν εξαίρετο και μοναδικό σκηνοθέτη, Ελληνικής καταγωγής, τον Elia Kazan(Ελληνιστί, Ηλίας Καζαντζόγλου), μιας και φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια απ'την γέννησή του.
Ο Elia Kazan γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1909, στην Κωνσταντινούπολη.Σε ηλικία 4 χρονών, μετανάστευσε με τους γονείς του, απ'την Κωνσταντινούπολη αρχικά στην Γερμανία, και στην συνέχεια στην Αμερική.Αποφοίτησε από το τμήμα υποκριτικής του Πανεπιστημίου Γέιλ και συνέχισε τις σπουδές του στο Group Theater του Λι Στράσμπερκ.Η λαμπρή καριέρα του, ξεκίνησε την δεκατία του '30.

Το 1937, ενώ είχε ήδη μια επιτυχημένη πορεία ως ηθοποιός, πέρασε πίσω απ'τις κάμερες και κάθισε στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Το 1947 βραβεύτηκε με το βραβείο Όσκαρ για την ταινία "Συμφωνία κυριών" και το 1954 για την ταινία "Το λιμάνι της αγωνίας".Το 1999 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου τον βράβευσε με το βραβείο Όσκαρ, για την προσφορά του στην 7η τέχνη, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, λόγω της συνεργασίας του, με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων . Ο Ηλίας Καζάν μαζί με τον Λη Στράνσμπεργκ ίδρυσαν τη περίφημη δραματική Σχολή Actor's Studio.Πέθανε στην Νέα Υόρκη, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2003, σε ηλικία 94 χρονών.
Φιλμογραφία:

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλυν/Χαμένα νιάτα (A tree grows in Brooklyn, 1945)
θάλασσα από γρασίδι/Η παραστρατημένη μητέρα (The Sea of Grass,
1947)
Το μεγάλο κατηγορώ (Boomerang!,
1947)
Συμφωνία κυρίων (Gentleman's aggrement,
1947)
Πίνκι, η μιγάς (Pinky,
1949)
Πανικός στους δρόμους (Panic in the streets,
1950)
Λεωφορείο ο πόθος (A streetcar named desire,
1951)
Βίβα Ζαπάτα (Viva Zapata!,
1952)
Δραπέτες του τρόμου (Man on a tightrope,
1953)
Το λιμάνι της αγωνίας (On the waterfront,
1954)
Ανατολικά της Εδέμ (East of Eden,
1955)
Η φωνή του πόθου (Baby Doll,
1956)
Μια μορφή μέσα στο πλήθος (A face in the crowd,
1957)
Λάσπη στ' αστέρια (Wild river,
1960)
Πυρετός στο αίμα (Splendor in the grass,
1961)
America, America (
1963)
Ο συμβιβασμός (The arrangement,
1969)
Οι επισκέπτες (The visitors,
1972)
Ο τελευταίος μεγιστάνας (The last tycoon,
1976)
(Πηγή:Wikipedia)

Video:Απονομή Όσκαρ στον Elia Kazan
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Urania


Urania(2006)


Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κώστας Καπάκας


Ηθοποιοί: Maria Grazia Cucinotta, Άρης Τσάπης, Μιχάλης Λιάτης, Ανδρέας Κυριακάκης, Μιχάλης Βασιλικιώτης


Υπόθεση: Καλοκαιράκι του 69. Σε ένα απόμερο χωριουδάκι, πέντε πιτσιρίκια οραματίζονται την στιγμή, που θα μαζέψουν τα χρήματα και θα επισκεφτούν το καλύβι της πόρνης της περιοχής, Ουρανίας, που θα τους μυήσει στο μυστήριο του έρωτα. Ανάμεσα τους και ο ονειροπόλος και ευαίσθητος Αχιλλέας, που το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι το πότε θα μεγαλώσει για να γίνει αστροναύτης, για να ταξιδέψει στο φεγγάρι. Είναι οι ημέρες που η επιφάνεια της σελήνης θα πατηθεί για πρώτη φορά από ανθρώπινο πόδι, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην μικρή κοινωνία του χωριού, που θα θελήσει γρήγορα να αγοράσει μια ασπρόμαυρη μοντέρνα τηλεόραση, ώστε να παρακολουθήσει ζωντανά το μεγάλο για την ανθρωπότητα γεγονός!

Ψυχραιμία

Ψυχραιμία(2007)
Σενάριο-Σκηνοθεσία:Νίκος Περάκης
Ηθοποιοί: Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Βάσω Καβαλιεράτου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Τζένη Θεωνά, Τζούλια Αλεξανδράτου,Μαρία Τζομπανάκη
Υπόθεση: Η ιστορία παρακολουθεί τις παράλληλες, συχνά συμπλεκόμενες ιστορίες και τις κοινές τύχες μερικών πολύ διαφορετικών νέων κατά την διάρκεια ενός καλοκαιρινού εικοσιτετράωρου, από της φυλακής τα σίδερα στους κυλιόμενους διαδρόμους του Ελ. Βενιζέλος κι από τις παραλίες του Σαρωνικού ως τα βοσκοτόπια του Ψηλορείτη.
Κοινό χαρακτηριστικό των ηρώων είναι τα ποικίλα προβλήματα που τους έχουν κληροδοτήσει οι φαύλοι γονείς τους. Οι ίδιοι -μέχρι πρότινος αμέτοχοι- πέφτουν στα βαθιά, καθώς η απώλεια της ευδαιμονίας επιφέρει την ξαφνική κι αναγκαστική τους "ενηλικίωση".

Trailer, "Ψυχραιμία"

Soundtrack, "Ένα σπασμένο φτερό"